In 1949 sloot Hoger Op Wingene zich aan bij de Belgische Voetbalbond. Wingene ging er van start in de provinciale reeksen, waar het de volgende decennia bleef spelen.

Eind jaren 70 sloot in Wingene ook SK Sint-Jan Wingene zich aan bij de KBVB onder stamnummer 8606. Halverwege de jaren 90 maakten beide Wingense clubs een opgang. In 1996 pakte Sint-Jan de titel in Derde Provinciale, wat Hoger Op in 1997 nadeed. Vanaf 1997 troffen zo beide clubs elkaar in Tweede Provinciale, waar ze zich de volgende seizoenen konden handhaven. In 2000 promoveerde Sint-Jan naar de hoogste provinciale afdeling, maar eindigde er op een degradatieplaats.

De clubs besloten samen te gaan en in 2001 ontstond fusieclub VC Wingene. De club speelde verder in Tweede Provinciale met stamnummer 5216 van Hoger Op. Na een decennium in Tweede Provinciale haalde KVC Wingene er de titel en promoveerde zo naar Eerste Provinciale. Ook op het hoogste provinciale niveau haalde men meteen goede resultaten. De ploeg eindigde er het eerste seizoen op een vijfde plaats en behaalde een plaats in de eindronde. Wingene won de provinciale eindronde en mocht zo naar de interprovinciale eindronde. Na winst tegen FC Jeunesse Lorraine Arlonaise na penalty's dwong Wingene daar voor het eerst promotie af naar de nationale Vierde Klasse.

Na één seizoen geproefd te hebben van nationaal voetbal moet KVC Wingene opnieuw aantreden in eerste provinciale. Vorig seizoen eindigde KVC op de voorlaatste plaats. KVC werd nooit weggespeeld maar had veel tegenslag door blessures en het was zeker niet simpel om met een zo goed als volledig nieuw elftal aan te treden in de nationale competitie. Ook na de trainerswissel halverwege het siezoen kon men het tij niet keren. Trainer Eddy Verbeeck verliet de club en in zijn plaats kwam Kukuric Drazen.

KVC heeft een seizoen in eerste provinciale meegemaakt met vele ups & downs waardoor de eindronde net niet is behaald. Seizoen 2013-2014 hebben Angelo Paravizini & Andy Colpaert de sportieve leiding over de A-kern. Na het vastleggen van het nieuwe KVC motto: Back to Basics was dit een evidente keuze. De keuze is gemaakt om jong KVC geweld te mixen met oudere ervaren spelers. Via deze weg willen wij het familiale karakter terugbrengen binnen KVC Wingene. Goesting, Passie, Engagement en Ambitie zijn daarin dé kernwoorden van ons verhaal.

Vanaf het seizoen 2014-2015 is Koen Vande Walle de nieuwe voorzitter van KVC Wingene. Hij volgt daarmee Serge Lambrecht op die 2 jaar succesvol voorzitter was.

De nieuwe voorzitter heeft zijn "State of the Union" uit de doeken gedaan toen hij het voorzitterschap op zich nam. Hij wil meer animo rond het veld, wil de mama's met de kindjes erbij betrekken want voetbal is niet alleen een sport voor de mannen! Er zullen ook nieuwe bestuursleden aangesteld worden alsook bekende gezichten uit het KVC Wingene-verleden.

Tijdens het seizoen 2014-2015 moest KVC Wingene nipt de meerdere erkennen in Adinkerke die kampioen werd in eerste provinciale. Dus moesten de troepen van Angelo aantreden in de eindronde. Daarin heeft KVC Wingene de beslissende wedstrijd verloren tegen Damme om verder door te stoten in de eindronde. Dus blijft KVC Wingene ook in het seizoen 2015-2016 aantreden in Eerste Provinciale. Voor het nieuwe seizoen heeft KVC Wingene serieuze kleppers aangetrokken om zeker opnieuw mee te kunnen draaien met de top in Eerste Provinciale! Eén voorbeeld is alvast top spits Kristof Arijs die opnieuw voor doelpunten zal zorgen voor KVC Wingene.

Waar KVC Wingene reeds enkele jaren het nationaal voetbal ambieert, dient zij ingevolge de hervorming de ambitie een naamswijziging te geven. Het amateurvoetbal is de nieuwe ambitie. Dat amateur voetbal voor KVC Wingene niet gelijk staat met amateuristisch voetbal blijkt eens te meer.

Voorzitter Koen Vande Walle slaagde er in om de contracten met zijn trainerstrio, Angelo Paravizzini, Andy Colpaert en Jurgen Defever open te breken en te verlengen voor 5 jaar.

Dit is niet alleen een unicum maar bovendien een bewijs dat de Club en de sportieve staf op dezelfde golflengte zitten en dezelfde ambities nastreven: 2de amateur klasse (vroegere derde nationale).

Om dit doel te bereiken werd vooral de functie van T1 Angelo Paravizzini grondig hertekend. Hij zal vanaf het komende seizoen niet alleen de functie van T1 op zich nemen maar bovendien het volledig sportief management op zich nemen en uittekenen om dit doel te bereiken. Hij wil van KVC Wingene een “product” maken waarmee de sponsor zich kan vereenzelvigen. Ambitieuze sponsors ondersteunen een ambitieuze club en door de meer dan 150 sponsors is er een forum om nieuwe zakelijke contacten te leggen. Een win-win situatie nastreven is met ‘vriendschap’ als bindmiddel tussen club en sponsor de garantie op succes.

Tevens zal de Club ook structureel aangepakte worden door de nieuwe sportief manager. Er komt een doorgedreven administratieve ondersteuning via David Velghe, de medische begeleiding zal geprofessionaliseerd worden in samenwerking met de Kinepraktijk van Osteokine en de clubarts.

De lange termijn visie en doelstellingen werden ook bij de jeugdwerking doorgetrokken. Daar zal Dietert Van Maele het sportief, logistiek en financieel jeugdwerkbeleidsplan uittekenen om binnen de vooropgestelde termijn interprovinciaal voetbal te ambiëren.

De Voorzitter van KVC Wingene, de heer Koen Vandewalle, heeft in het seizoen 2016-2017 een meerjarenplan uitgewerkt zowel voor Eerste Elftal als voor de Jeugd. Bedoeling was om met het Eerste Elftal binnen de 5 jaar een Tweede Amateur ploeg te worden. Door het kampioenschap 2016-2017 te winnen zaten we al het seizoen 2017-2018 al in Derde Amateur! De eindronde werd gehaald tijdens dat seizoen maar promotie naar Tweede Amateur werd net gemist! Een puike prestatie van het ganse team na een eerste seizoen in Derde Amateurklasse!

KVC Wingene wil ook onze jeugdspelers laten groeien in dit proces. Het DNA van KVC Wingene staan hierin centraal: Kwaliteit, Kansen, Voetbalplezier, Voetbalopleiding, Visie, Conformiteit, Communicatie, Collegialiteit, Waarden en normen en Winnaarsmentaliteit.

Het spreekt voor zich dat hiervoor een duidelijke en gestructureerde jeugdwerking nodig is om alle spelers zowel sportief als psychosociaal te laten groeien.

Bezieling en plezier zowel op als naast het veld is het eerste wat we met de hele club willen realiseren. Naar HET voetbal gaan kijken moet een familie uitstap worden met het ganse gezin waar zowel mama, papa als broer en zus tijdens de week naar uitkijken.

Sedert het seizoen 2020-2021 werd door KVC Wingene (omwille van diverse redenen) de bewuste en integrale beslissing gemaakt om terug uit te komen en herop te starten in de laagste reeks van het provinciale voetbal.

Nieuwe prioriteiten werden gesteld waarbij authenticiteit, herkenbaarheid, (spel)plezier, hechte vriendschap en communicatie voorop staan. Deze vernieuwde waarden vormen voortaan de basis voor het verder bouwen aan een warme familiale club met een financieel gezonde structuur, realistische sportieve ambities en respect voor spelers, ouders, sponsors, vrijwilligers en sympathisanten.

KVC Wingene wil meer dan ooit terug een club zijn van en voor Wingenaars!

Heel wat eigen (ex-)jeugdspelers zijn dan ook opgenomen in de A-kern voor het voetbalseizoen 2022-2023 in de 4e provinciale afdeling onder leiding van trainer Marino Gruyaert.

Met de voeten op de grond, in een open structuur en in gezonde samenwerking met de gemeente Wingene moet voetbal terug een feest worden voor, tijdens en na de wedstrijden van zowel het fanion als de vele jeugdelftallen.

Op naar een mooie toekomst met ongetwijfeld mooie succesvolle resultaten maar vooral veel fun en veel KVC supporters langs het veld.