Op amper 16-jarige leeftijd zette hij zijn handtekening onder een profcontract in eerste klasse. Hiermee was Jasper de jongste speler ooit bij Cercle Brugge. De centrale verdediger was eveneens een vaste waarde van de U16 tot en met de U19 bij de Rode Duivels.

Zijn eerste match bij de A-kern, een oefenmatch mei 2010 en pas 16, was tegen Dordrecht. Op zijn 20ste volgde de echte vuurdoop, onder leiding van Lorenzo Staelens, maakte hij zijn eerste speelminuten waar in de PO2 match tegen KV Mechelen.

Dag Jasper, stel je zelf even kort voor.

Ik begon te voetballen bij Hooglede. Het seizoen daarop zat ik al bij Club Brugge. In 2004 ging ik over naar Roeselare. Vanaf 2009 zat ik bij Cercle Brugge waar ik in mei 2010 een profcontract voor 5 jaar ondertekende.

Nadien werd ik uitgeleend aan Winkel Sport. Het seizoen er op kwam ik uit voor KM Torhout. Ik had een uitstekend seizoen waar ik, ondanks mijn positie als centrale verdediger, de topscorer van de ploeg werd. In de aanloop van dit seizoen viel ik maandenlang uit door een operatie, na een aantal ontwrichtingen werd mijn schouder uiteindelijk vastgezet. Pas eind september kon ik terug starten, dit en een aantal andere factoren zorgden er voor dat ik dit jaar eerder weinig speelminuten gekregen heb.

Op je 16e opeens een profcontract, viel dit te rijmen met je studies?

Als jongeling kon ik genieten van een topsportstatuut. Concreet deed ik in plaats van een volledig schooljaar maar telkens ¾ van de oefenstof. De combinatie topvoetbal en school is niet te onderschatten, maar dankzij mijn schooldirecteur en het lerarenkorps van het college in Torhout lukte dit. Vaak kon ik de school vroegtijdig verlaten voor het voetbal en heb ik veel uitzonderingen gekregen. Ik ben hen daar nog steeds heel dankbaar voor.

Momenteel ben ik de universiteitsopleiding kinesitherapie aan het volgen. De opleiding duurt 5 jaar maar ik doe dit, door het voetbal, in 6 jaar. De eerste 3 jaar heb ik dit gedaan via zelfstudie.

En als jongeling destijds opeens tussen de grote jongens van het betaalde voetbal?

Als jonge gast heb ik veel bijgeleerd, op voetballend maar ook op menselijk vlak. Van de toppers leerde ik veel bij. Uiteindelijk was het een hele mooie tijd maar het was niet altijd evident. Vaak veel pieken maar ook dalen. Als nieuwkomer moet je op het juiste moment klaar zijn, een kleine blessure is op dat niveau soms dodelijk voor je carrière. Uiteindelijk heb ik een mooie periode bij Cercle gehad.

Met je 1m91 en 83kg word je door onze technische staf omschreven als een goed voetballende speler met groot scorend vermogen op stilstaande fases?

Een mooi compliment! Door mijn figuur ben ik goed in duelkracht en kopbalsterk. Dankzij  mijn opleiding bij topploegen is het er ingehamerd om steeds uit te voetballen.  Door mijn gestalte is mijn wendbaarheid weliswaar iets minder.

En nu KVC?

Er was wat concrete interesse van andere ploegen maar ik heb,  op sportief gebied, alles even op een rijtje gezet. Zelf ga ik voor puur voetbalplezier en het ambitieuze KVC stak er met kop en schouders boven uit. Wingene gaat telkens voor de top. Volgend seizoen 1e of 3e amateur, momenteel kan ik er weinig aan doen. Hoe sneller we een reeks hoger gaan hoe beter, volgend jaar kunnen jullie alvast op mij rekenen!

Bedankt Jasper, hopelijk mag dit interview een stimulans zijn voor onze jeugdspelertjes om er telkens voor te gaan!!!

#redactieKVC

#JasperAmeye

#meerdanverstandigegast #beidevoetjesopdegrond

 

Reacties