Na de laatste training voor de mogelijks beslissende match van afgelopen zondag tegen De Ruiter had de redactie van KVC afspraak met niemand minder dan James Lahousse.

Bedoeling was om in 30 minuten tijd het interview af te nemen, de realiteit was minder waar. Eens ons interview met onze captain en spraakwaterval gestart was, was er geen houden meer aan.

James Lahousse start volgend seizoen aan zijn 4e seizoen bij KVC.  James is ondertussen 14 jaar samen met Saartje Vanderschaeghe en sinds 1 jaar gelukkig getrouwd. Onze verdediger, met Roeselaarse roots, is met zijn geliefde uitgeweken naar het Oost-Vlaamse Melle (nvdr. Saartje is hostess bij Thomas Cook en moet door werkverplichtingen binnen het uur de luchthaven van Zaventem kunnen bereiken). James is magazijnier bij Scala Plastics. Hij studeerde af in de richting Toerisme-Handel en heeft zich nadien bijgeschoold als schilder bij de VDAB.

Voor vele supporters van KVC ben je onze captain en de boomlange blonde verdediger. Je profcarrière ben je gestart bij Roeselare , uiteindelijk heb je daar in 5 seizoenen ongeveer 140 matchen gespeeld. Twee seizoenen in eerste klasse en 3 seizoenen in  2e klasse. Daarna je overstap van 2 seizoenen naar  OHL in 2e klasse. Gevolgd door nog 2 seizoenen in 2e klasse bij KV Oostende. Vertel eens hoe het starte?

Op 6jarige leeftijd ben ik indertijd gestart bij het voormalige SK Roeselare. De eerste 2 jaren was ik niet bij de hoogvliegers. Bij de scholieren is dit echt beginnen veranderen. Eigenlijk was ik een laatbloeier. Bij de scholieren had ik Dirk Azou als trainer (nvdr: vader van onze verdediger Nick). Dirk is een tijdlang meegeschoven met onze spelersgroep, door het vertrouwen van Dirk ben ik echt  beginnen openbloeien als speler. Na de scholieren en UEFA's ben ik snel in de beloftenkern beland.Als 18-jarige heb ik op het einde van het seizoen zelfs 4 matchen kunnen meespelen met de eerste ploeg.

Door wie is je uiteindelijke doorbraak gekomen?

Mijn doorbraak is er gekomen dankzij Dennis Van Wijk. Zolang Dennis bij Roeselare trainer was heb ik bijna alle wedstrijden gespeeld. Dirk (Azou) was hulptrainer, misschien heeft dit ook in mijn voordeel gespeeld. Dennis gaf me een goed gevoel en gaf me het nodige vertrouwen. Na het vertrek van Dennis het ik nooit meer dat hoogste niveau bereikt.

Uiteindelijk vertrok je bij Roeselare?

In voetbal valt en staat alles eigenlijk met de trainer. Dennis Van Wijk koos voor een internationaal avontuur, zijn opvolger werd Dirk Geeraerd. Zijn trainingen waren ok maar na verloop van tijd waren veel van de jongere spelers hun zelfvertrouwen kwijt. De trainer speelde vaak psychologische spelletjes. Na een blessure belande ik op de bank. Wellicht hadden Dirk en ik een andere visie over voetbal. Na dit seizoen maakte ik de overstap naar OH Leuven. Rudy Cossey was daar de trainer. Na 2 seizoenen ben ik vertrokken naar KVO gecoached door trainer Thierry Pister.

Uiteindelijk ben je weggegaan bij KVO?

Dat klopt. Op het einde van het 2e seizoen werd duidelijk dat er flink ging beknopt worden op de contracten van de spelers, profstatuten gingen wegvallen. Persoonlijk leek het me beter om de combinatie te maken van werken en voetballen. Zo ben ik bij Boezinge (eerste provinciale) beland. 3e of 4e Nationale waren ook een optie maar daar wordt er meer getraind en zijn de verplaatsingen een stuk verder.

Het verhaal Boezinge heeft niet lang mogen duren?

Na een auto-ongeval na training heb ik enkele ruggenwervels gebroken. Hierdoor was ik een 3tal maand buiten strijd. Uiteindelijk was het telkens weer een lange verplaatsing naar het verre Boezinge. Via T1 Parra ben ik bij Wingene terecht gekomen, een keuze die ik tot nu toe nog niet heb beklaagd.

Volgens je medespelers ben je een echte professional, hoe bereid je je wedstrijden voor?

Vanaf de donderdagavond leef ik rustig naar de wedstrijd toe. Uitgaan op zaterdag zit er niet in, volgens mij hoort dit niet. Op zaterdagavond zit er hoogstens een restaurantbezoekje in  met mijn vrouw.

Vele van onze jonge spelers zijn zenuwachtig voor de wedstrijd, hoe zit het bij jou? Ik veronderstel dat dit misschien meer positieve adrenaline is gelet op je ervaring (en leeftijd)?

Tijdens de opwarming ben ik vooral in mezelf gekeerd. Tijdens de wedstrijd ga ik er volop voor en ben ik soms iets te heftig bezig. Zelf ben ik een winnaarstype en heb ik positieve stress. Een goede mentaliteit tijdens de wedstrijd is nodig, mijn ervaring daarbij is een surplus.

Vind je van jezelf dat je, op sportief gebied, alles uit je  carrière gehaald hebt?

Zelf had ik nooit gedacht om zover te geraken. In 1e klasse heb ik amper 10 minuten gemist.

Wie is de beste speler waar je ooit mee hebt samen gespeeld?

De rode draad in mijn carrière is Frederik Vanderbiest (nvdr. al 3 jaar trainer van KV Oostende). We hebben altijd samen gespeeld, bij Roeselare, OHL en Oostende. Frederik was een verdedigende middenvelder die fysiek sterk was, technisch goed, een sterke passing, een leider, kortom een complete speler.

Wie is de beste spits waar je ooit hebt tegen gespeeld?

Dat zijn er eigenlijk een hele resem. Door op hoger niveau te kunnen spelen heb ik tegen kleppers als Olufade (Gent), Frutos, Jestrovic, Wilhelmsson (allen Anderlecht), Kevin Vandenbergh(Genk), Verheyen, Ishiaku (beiden FCB) en Ibrahim Salou van Zulte Waregem (nvdr: en destijds ook Club Brugge) gestaan.

Wie was internationaal je grote voorbeeld?

Mijn grote voorbeeld is Daniël Van Buyten. Deze speler had heel wat capaciteiten en speelde voor topploegen zoals Hamburg, Marseille en Bayern Munchen.

Dit seizoen en vorig seizoen stond je altijd op het wedstrijdblad, uitgezonderd schorsing, hoe blijf je een seizoen blessurevrij?

Tijdens het tussenseizoen ga ik steevast driemaal per week lopen. Zelf verzorg ik me goed en heb ik eigenlijk nooit een spierblessure gehad. Wellicht heb ik een goed gestel.

Hoe lang denk je nog mee te draaien aan de top? KVC heeft de ambitie om door te stoten naar 4e nationale?

Dit seizoen heb ik een aantal voorstellen gekregen maar ik kies nog altijd voor onze vereniging. Als voetballer is mijn ambitie nog steeds groot. Als ik blessurevrij kan meedraaien kan ik nog een lange tijd mee [glimlach]. Uiteraard kan een zware blessure steeds roet in het eten gooien.

Zijn er bepaalde mensen die je wil bedanken?

Wanneer ik 6 jaar oud was zijn mijn ouders gescheiden. Ik ben steeds bij mijn mama blijven wonen. Pepe was als een tweede vader voor mij. Steevast poetste hij mijn voetbalschoenen, voerde mij naar de West-Vlaamse jeugdselectie, ging kijken naar matchen in bv. Namen en Luik.

Door de toewijding en goede zorgen van mama en pepe ben ik zover geraakt.

Uiteraard dank ik ons voortreffelijk trainerskorps en Deetje, daar staat en valt een ploeg mee. Door hun toewijding en overtuigingskracht hebben we een prima seizoen achter de rug. De trainers staan dicht bij de spelersgroep, zijn gedreven en ambitieus. Dit vertaalt zich in goede resultaten.

Wat denk je  van volgend seizoen?

Dankzij trainers en bestuur is de spelersgroep quasi intact gebleven en zijn er ook enkele gerichte versterkingen gebeurd. Er zal terug een grote spelerskern zijn maar volgens mij is positieve concurrentie binnen de groep enkel maar positief.

Om dit interview af te sluiten heb ik nog een aantal korte vragen. Je kan hiervoor slechts 1 maal een joker gebruiken!

1e prov of 4e nat: 4e nationale

De keuken van je vrouw of mama: de keuken van mijn vrouw

Technofuif of bruine kroeg: technofuif

Claude François of Joe Dassin: Claude François

3- of 4mansverdediging:  3-mans

Kompany of Van Buyten: Van Buyten

KAA Gent of FCB: FCB

KV Oostende of Roeselare: Roeselare

Spelen zaterdagavond of zondagmiddag: zaterdagavond

Sex voor of na de match: [twijfelt, hij mag niet beide kiezen..] na de match

 

Bedankt James voor dit interview, we wensen je nog veel succes in de eindronde. Hopelijk blijft onze blonde Daniel Van Buyten, alias de Vlaamse Claude François, nog lang bij onze club!

Reacties