Op ons jeugdtornooi op Paasmaandag hadden we het bezoek van niemand minder dan Jens Van Damme. Onze diepe spits en topscorer stond in voor de prijsuitreiking. Natuurlijk maakte de redactie van KVC gretig gebruik van de gelegenheid om Jens te onderwerpen aan een uitgebreid interview!

Naar aanleiding van het plotse overlijden van Philip heeft het bestuur van KVC, uit respect, beslist om een tijdelijke persstop in te lassen. Vandaar dat dit artikel met 1 week vertraging wordt gepubliceerd.

Jens is 26, samenwonend met Maaike Devinck in het nabijgelegen Koolskamp en werkt als magazijnier bij Distrimedia. Sommigen kennen hem als de zoon van de uitbaatster van frituur De Wissel te Zwevezele.

Jens, ondertussen nog maar 26, schets eens je indrukwekkende loopbaan?

Mijn jeugdopleiding ben ik gestart bij Ruiselede. Op mijn tiende werd ik gescout en ben ik naar Deinze gegaan. Daarna naar Sporting West (nvdr: het huidige Ingelmunster). Vanaf de U15 zat ik bij Cercle Brugge. Als speler van de U19 heb ik met het eerste elftal van Cercle het geluk gehad om een 8tal minuten mogen invallen tijdens de wedstrijd tegen Roeselare.

Na Cercle heb ik met Izegem de overgang van 4e naar 3e Nationale meegemaakt. Nadien heb ik nog 2,5 jaar gespeeld bij Winkel Sport. Dat 3e jaar heb ik, door omstandigheden, maar een half jaar gespeeld. Met een conditionele achterstand en met een gebrek aan wedstrijdritme ben ik overgegaan naar Gullegem (nvdr: 4e Nationale). Dat seizoen was niet mijn gelukkigste, bij Gullegem had ik eerder het statuut van bankzitter.

Bij KVC voel ik veel vertrouwen van de trainerstaf. Ook na een mindere wedstrijd blijven ze telkens in me geloven.
Vanop de zijlijn lijkt het er soms technisch iets minder verfijnd uit. Maar met je indrukwekkende verschijning en je oneindig strijdershart ben je dikwijls met je doelpunten  beslissend voor KVC:

Dat klopt inderdaad. Een speler als Bruning kan op een vierkante meter gemakkelijk 3 spelers uitspelen. Zelf heb het meer nodig van mijn kracht, inzet, snelheid en traptechniek.

Voorlopig ben je goed voor 9 doelpunten in de competitie en 3 in de beker, ben je daar zelf tevreden mee?

Mocht je deze vraag voor het seizoen gesteld hebben dan zou ik daar zeker niet tevreden mee geweest zijn. Bij de start van het seizoen ben ik snel uitgevallen met een liesblessure. Kort na mijn comeback stond ik dan nog eens aan de kant met een blessure aan de hamstrings. De laatste weken ben ik terug goed aan kanon.

Van kanon gesproken, blijkbaar heb je enkele bijnamen op training? Hoe komt dit?

Op training noemen ze me dikwijls 'La Bomba', 'bomber' of 'tank'. Wellicht zit mijn hard schot daar voor iets tussen [knipoog]. Een van de eerste keren op training vroeg keeper Kobe of het iets minder hard kon [knipoog en glimlach].

In het verleden heb je telkens in Nationale reeksen gespeeld, na dat  eerder ongelukkig seizoen Gullegem, heb je gekozen voor KVC. Wat is je drijfveer om volgend seizoen terug uit te komen voor KVC?

KVC is in eerste instantie een correcte ploeg, ook op financieel gebied. Iets wat in het verleden bij andere ploegen waar ik gespeeld heb niet het geval was. Tijdens mijn seizoen bij Gullegem winnen we een match met 3-1. Zelf scoor ik twee doelpunten. De volgende match verliezen we de wedstrijd met 0 tegen 1, een collectief zwakke prestatie. De week erop ben ik als enigste kind van de rekening en moet ik op de bank starten.

Is er een groot verschil tussen provinciale en nationale?

Zeer zeker. Hoe lager het niveau hoe meer het fysiek er harder aan toegaat. Zelfs het verschil tussen 4e Nat en 1e Prov is groot. In 4e heb je bij aanname van de bal nog tijd genoeg om na  te denken wat je met de bal gaat doen. In 1e moet je al op voorhand beslissen welke actie je gaat maken.

T1 Para en T2 Colpy hebben een 3jarige overeenkomst bij KVC, heeft dit je beslissing om bij KVC te blijven beïnvloed?

Natuurlijk, dit zorgt voor de nodige stabiliteit bij de spelers. Ook zijn de trainers, inclusief onze keepertrainer Jurgen (nvdr: Defever), echt complementair. Allen hebben een mooie carrière achter de rug en kennen het klappen van de zweep.

Met nog 2 wedstrijden voor de boeg staat KVC op plaats 2 met 3 punten achterstand op Adinkerke. Adinkerke, ondanks een dipje, wint onlangs tegen De Ruiter. KVC heeft na Nieuwjaar ook een dipje gekend. Zat er meer in dit seizoen?

Met momenteel 57 punten moet je ons seizoen als geslaagd beschouwen. In de aanloop van dit seizoen waren Adinkerke, Wervik, Wielsbeke de doodgeverfde titelkandidaten. Over Wingene werd er geen woord gerept.

Uiteindelijk waren er wel wedstrijden, bv. thuis tegen Damme, waar we meer moesten gehaald hebben en was er ook het dipje na Nieuwjaar. Maar volgens mij heeft iedere ploeg zo'n periode in de competitie, Adinkerke is daar het mooiste voorbeeld van.

Momenteel is KVC de ploeg met het minste tegendoelpunten en dit ondanks een 3mans-verdediging, maar op gebied van scoren staan jullie  niet bovenaan?

De minste tegendoelpunten is uiteraard de verdienste van onze ervaren verdedigers. Vooral James (nvdr: Lahousse) is met zijn ervaring en coaching een belangrijke factor. Keeper Niels (nvdr:  Bossuyt) is aan een prima seizoen bezig. De afgelopen wedstrijden tegen Adinkerke en Damme heeft hij ons meerdere keren in de match gehouden.

Op het gebied van zelf scoren klopt het inderdaad dat we zeker in de eerste helft van het seizoen teveel kansen nodig hadden. De laatste weken loopt dit echter een stuk vlotter, in de laatste 5 wedstrijden hebben we 11 keer gescoord.

Via je facebook-account post je steeds voor de wedstrijd iets op je profiel. Hoe bereid je je wedstrijden voor?

De avond voor de wedstrijd ga ik nooit uit. Hoogstens een bioscoopbezoekje met mijn vriendin. Drie tot vier uur voor de wedstrijd eet ik altijd spaghetti. Om me op te laden speel ik altijd enkele uren Fifa op de spelcomputer, dit soms tot ergernis van mijn vriendin. Het eerste wat ik doe in de kleedkamer is de radio 'volle bak' zetten.

Kobe, onze 3e doelman, kust steevast zijn doelpalen voor de wedstrijd, heb jij een bepaald ritueel of bijgeloof?

Meer dan één. ik betreed het veld altijd eerst met mijn rechtervoet. Ook bij het opzetten leg ik de bal zo dat het gaatje (om op te pompen) bovenaan ligt. De eerste keer dat Aaron Bruning dit zag vroeg hij "wat ben jij in godsnaam aan het doen?!?". Bijgeloof kan een mens soms rare dingen laten doen [glimlach]

Welke goede raad geef je mee aan onze jeugdspelers?

Dit jaar is het, mede door onze grote en sterke kern, moeilijk om door te stoten naar de eerste ploeg. Blijven werken op training en tijdens de match is de boodschap, plezier hebben in het spelletje is misschien nog het belangrijkste.

Zijn er bepaalde mensen die je wil bedanken?

Ik dank mijn moeder, stiefpa en opa om zoveel tijd te hebben geïnvesteerd in mij.  Opa ging me destijds op verplaatsing gaan ophalen naar bv. Virton en Standard. Ook dank ik mijn vriendin omdat ze zoveel geduld heeft. Van vrijdag tot zondag staat alles in teken van het voetbal. Zonder de toewijding van mijn vriendin zou ik nooit zover gestaan hebben. Natuurlijk ook een dankwoordje voor het trainerkorps, en zeker niet te vergeten onze teamverantwoordelijke Eddy die alles voor ons tot in de puntjes regelt.

Om dit interview af te sluiten heb ik nog een aantal korte vragen. Je kan hiervoor slechts 1 maal een joker gebruiken!

4e Nat of 1e Provinciale: 4e Nationale

Scoren of assist: scoren

Lierse of Cercle wint POIII: Cercle

Thuis of Familie: allebei

De Sutter of Oulare: De Sutter

Lukaku of Benteke: Benteke

De keuken van je vriendin of de frituur van mama: keuken van vriendin

T1 of T2: JOKER!

Jens, de redactie van KVC bedankt je voor je tijd en voor dit openhartig interview. Nog veel succes in de titelstrijd en hopelijk nog veel doelpunten voor onze  'La Bomba'!

Reacties