Exact 10 jaar terug werd Ketfootplus uit het niets tot stand gebracht. Onder de doopvont stonden Marc Caerels, één van de zaakvoerders van het alom bekende bouwbedrijf Caerels Gebroeders, zijn vrouw Christine en zoon Gert-Jan.  In een gewone voetbalploeg was er op dat moment weinig tot geen plaats voor kinderen met een beperking, daarom hebben bovenstaande initiatiefnemers het heft in eigen handen genomen en onder de vleugels van KVC Wingene een heuse voetbalvereniging uit de grond gestampt. Uitgangspunt was om kinderen met een beperking dezelfde sportieve ervaringen te bieden als alle andere kinderen. Een meer dan geslaagde missie!

Ondertussen is KF+ uitgegroeid tot een hechte voetbalploeg voor kinderen die, om welke reden dan ook, niet bij een gewone ploeg terecht kunnen.  Een waar succes, getuige de meer dan 30 jongens en meisjes die tweewekelijks aanwezig zijn op training.

Marc, ondanks je drukke bezigheden ben je de oprichter van Ketfootplus?

Onze jongste zoon Xander heeft een beperking en kon moeilijk meespelen in het competitieve voetbal. Vandaar kreeg ik het idee om zelf een ploeg op te richten. Ik nam contact op met trainers Paul Vergote en Dirk Dufoort, beiden zijn direct in het verhaal mee gestapt. Kiwanis Tielt, destijds onder leiding van Paul Vanlanduyt, geloofden in ons verhaal. Dankzij hun financiële steun konden we onmiddellijk een deftige uitrusting aanschaffen. Nog steeds is Kiwanis één van onze gulle schenkers.  Onder aanvoering van Guido Haeck , één van de vurigste verdedigers van ons project gaan we door. Tijdens het kersttornooi komt er altijd een grote delegatie van Kiwanis onze spelertjes aanmoedigen en bewijzen ze op die manier dat ze KF+ in hun hart dragen.

Onze werking is uiteindelijk een aaneenschakeling van positieve zaken. Het enige minpunt was het plotse overlijden van trainer Peter. Peter was een meer dan gewaardeerde trainer en lag ons nauw aan het hart. Zijn plotse heengaan heeft een serieuze impact gehad op onze spelertjes.

Zonder de belangeloze inzet van al onze trainers zouden we nergens staan. Christine en ikzelf zijn dan ook iedereen zeer dankbaar. Hierbij ook een dikke pluim voor het ganse bestuur van KVC Wingene en alle medewerkers die ons ploegsje een warm hart toedragen.

En ondertussen zorgt je vrouw Christine dat alles tot in de puntjes geregeld is?

Dat klopt. Zij verzorgt onder meer voor de communicatie, de administratie, de opvolging van de jaarlijkse Florentientjesverkoop van KVC en zo veel meer. Ze zorgt er ook voor dat de uitrustingen piekfijn in orde zijn. Dit is dikwijls een heel puzzelwerk. Bij een gewone voetbalploeg zitten er hooguit 2 verschillende maten in de tas. Bij Ketfootplus hebben we spelers van 6 tot 18 jaar en bijgevolg evenveel maten aan voetbaluitrustingen.

Ondertussen zijn jullie al 10 jaar bezig, vele van de spelers zijn ondertussen bijna of al 18?

Dat klopt, dit jaar hebben we er terug een 5-tal nieuwe spelertjes bij. Qua instroom is er zeker geen probleem. Uiteraard is er zeker nog plaats voor nieuwe spelers!

Onze redactie nam ook contact op met Paul Vergote, één van de trainers. Paul ademt als het ware voetbal en heeft in zijn 19 jarige loopbaan bij Club Brugge al het een en het ander gezien en meegemaakt. Na 10 jaar dienst vind je nog steeds de tijd om Ketfootplus te begeleiden?

Eerst en vooral, zonder de tomeloze inzet van Marc en Christine zou Ketfoot+ nooit kunnen bestaan. Bedankt voor het compliment maar zonder onze andere trainers was ik nergens. Vandaar ook een speciaal dankwoordje voor Dirk Dufoort, Henk Baesen, Carl Verbrugghe, Jerry Dessendre, Aaron Rampelberg, Koen en Jordy Vandoorn. Koen en zijn zoon Jordy zijn sinds dit jaar nieuw in ons trainerskorps. Aaron werd vorig seizoen door een jeugdzonde disciplinair geschorst door KVC en werd verplicht om enkele weken mee training te geven aan ons team. Blijkbaar heeft hij de smaak te pakken want ondertussen is hij nog steeds iedere keer aanwezig op training.

Bij Club heb ik een fantastische tijd gehad. Uiteindelijk krijg ik misschien wel het meeste waardering bij Ketfootplus. Kinderen gelukkig maken is het mooiste wat er is. Bij Ketfootplus is alles uit het hart, puur, niks moet, alles mag…

Maar Ketfootplus is meer dan voetbal?

Inderdaad. Destijds waren we, naast de Bal Bal-school van Kristof Mortier, één van de pioniers. Het aanbod in G-voetbal is nog steeds een stuk groter.

Door hun beperking raken onze kids en ouders soms wat geïsoleerd. Maar onze jongeren worden opgenomen in de grote voetbalfamilie van KVC. Ze krijgen dezelfde training, spelen op hetzelfde veld en hebben dezelfde voetbaltas en trainingspak. Ook hun ouders worden geïntegreerd. Iedereen is een deel van het geheel.

Ondertussen zijn heel wat jongens bijna 18?

Dit klopt inderdaad. Ons trainerskorps probeert dit wat te compenseren door dit seizoen meer wedstrijden en tornooien in te plannen. Onlangs waren we te gast in Eeklo. Komende zaterdag geven we partij thuis tegen Wortegem-Petegem. De matchen tegen Club Brugge en Izegem liggen ondertussen ook al vast.

Op het tornooi in Eeklo hadden we ons in het hoogste niveau ingeschreven. Desondanks hadden we heel wat jongere spelers mee. Uiteindelijk verloren we iedere wedstrijd. Als trainer is er tussen iedere wedstrijd wat werk om de ploeg op te peppen. Tegen een betere tegenstander leer je voetballen. Voetbal is één, progressie maken is veel belangrijker.

Tot slot nam onze redactie nog even contact op met Carl Verbrugghe. Carl is sinds dag 1 één van de trainers. Zijn zoon Bram speelde ook bij KF+.

Ook onze Bram, ondertussen 19 jaar, kon moeilijk bij een competitieve ploeg aan de bak. Na 6 jaar  Ketfoot+, speelt hij nu bij de G-ploeg van Stasegem. Ondanks hij niet meer bij ons speelt kan ik het trainerschap bij Wingene niet laten. De return van de spelertjes is ongelofelijk, kinderen zien openbloeien is voor mij een grote voldoening.

Ondertussen heeft Bram wel al het een en het ander in de voetbalwereld verwezenlijkt?

Inderdaad. 2 jaar terug was hij geselecteerd voor Special Olympics European Summer Games in Antwerpen. Hiervoor moest hij eerst twee keer deelnemen aan de gewone Special Olympics in België. Daarna moest Bram ook nog een selectieproef afleggen in Anderlecht en twee stages volgen. Voor mijn zoon was het dan ook een hele eer dat hij geselecteerd is voor de nationale voetbalploeg, want dat betekent dat hij tot de beste 40 voetballers van België behoort.

 

Een voetbalploeg zonder financiële middelen staat nergens, vandaar ook een speciale dank aan Kiwanis Tielt, Caerels Woonklaar, Stortbeton Delaere, Architectenbureau Deryckere, Calewaert Bouwmaterialen, W.N.B Wingens natuursteenbedrijf, Dakwerken Laethem, Verschoot Izegem, Ikoon.be, Vandersanden Group, Wienerberger, Savero BVBA, Stortbeton Hollevoet Rik, Houthandel Vandenbroucke en Vinkier Bouw.

Ook een speciale dank aan Cargill die naar aanleiding van hun 150 jarig bestaan een speciale actie oprichtte, nl. Cargill Cares, en 150 sociale projecten steunde. KF+ werd beloond met een cheque van € 500!

Komende zaterdag 1 oktober, om 10u30, geven er 3 ploegjes partij tegen Wortegem-Petegem. Supporters op post!!!

 

Redactie KVC,

#keepupthegoodwork #bluvngoan!

Reacties